repotting plants

Den ultimative nybegyndervejledning til ompotning

 Hvornår skal man ompotte en plante? 

Planter skal typisk ompottes hver 12-18 måned, men det er bedst at vente til forår eller sommer for at ompotte din Stueplanter.Spørg dig selv følgende spørgsmål, hvis en eller flere er sande, så er det sandsynligvis en god idé at ompotte:

 

  • Er min plante top tung og falder den let omkuld?
  • Vokser rødderne gennem bunden af drænhullerne i potten?
  • Skubber rødderne planten op af potten?
    Tørrer min plante hurtigere ud end normalt? (Bemærk, at dette også afhænger af årstiderne, om sommeren tørrer den hurtigere ud end om vinteren)
  • Vokser min plante langsommere end normalt? (dette kan også skyldes vinterdvale eller en næringsmangel!)
  • Det er år siden, du sidst ompottede
  • Den nuværende jord er af dårlig kvalitet 

Selvom mange mennesker hævder, at nogle typer planter klarer sig godt med rodknude, har jeg fra erfaring altid set en stigning i væksten efter korrekt ompotning. 

 

Hvorfor ompotte din plante?


At ompotte dine planter har mange fordele! Din plante vil få nye næringsstoffer til at kickstarte sin vækst, og den får også meget mere plads til at udvide sit rodsystem. Når det gøres korrekt, vil din plante være meget glad. 

 

Sådan ompotter du din plante?

Her er hvad du har brug for

 

  • Din plante
  • En ny potte, 2-6 cm større end din nuværende potte, med drænhuller 
  • Frisk pottemuld
  • Handsker (Valgfrit, at bruge dine bare hænder vil få dig til at føle dig som en rigtig gartner!)

Trin 1.
Vælg en større potte. 
Jeg anbefaler at gå op i størrelse med mindst 2 cm (~¾ tomme) både i bredde og højde. Jo større du vælger, jo mere plads har planten til at vokse, men en for stor potte vil gøre det svært for planten at optage al vandet i rette tid. Dette øger risikoen for rodbrand. Læs mere om at vælge den perfekte potte. 

 

Trin 2.
Fjern planten fra den nuværende potte
For nemt at fjerne planten fra potten, rull potten mellem dine hænder, mens du forsigtigt klemmer. Klem langsomt hårdere, indtil planten popper ud af potten. Hold din plante ved bunden, hvor stængler/stammer møder jorden. 

 

Trin 3.
Fjern gammel jord fra rødderne
Gently børst de gamle rødder med dine fingre, indtil det meste af den gamle jord er væk. Hvis du vil, kan du holde rødderne under en vask (med lunkent vand!) for virkelig at få de små stykker ud. Det skal føles som om, du masserer rodklumpen.

Hvis planten er meget rodbundet, skal du muligvis bryde et par rødder for at løsne planten. Det er ikke et problem! At ryste rødderne vil hjælpe med at fremme ny rodvækst. Bare sørg for ikke at bryde dem alle.

Trin 4
Fyld den nye potte med ⅓ af den nye jordblanding
Tryk jorden forsigtigt ned med dine hænder. 

Trin 5
Placer din plante i potten og tilsæt resten af den nye jord
Hold din plante op, så bunden af stilken(e) er ca. 1-2 cm (½ -¾ tomme) under toppen af potten. Tilsæt jord og sørg for, at planten forbliver i den rigtige højde. Sørg for, at jorden fylder alle steder i potten, bank den let og klap jorden blidt ned, når du har fyldt potten.

Sørg for at efterlade mindst 1 cm (½ tomme) fra toppen af potten åben. På den måde, hvis du vander den, vil vandet ikke løbe over kanten af potten! 

Trin 6
Vand din plante, og nyd det! 
Vand din plante grundigt, det hjælper din lidt stressede grønne ven med at tilpasse sig den nye jord.Bemærk venligst, at du ikke behøver at gøde en plante efter ompotning! SYBASoil indeholder næringsstoffer i 6+ måneder, for andre pottemuld bedes du konsultere emballagen. 

 

Hvilken jordblanding/typen skal jeg bruge til min plante?


Dette afhænger i høj grad af plantesorten og dens oprindelige habitat. En plante, der kommer fra de tropiske skovbunde som en Fittonia, vil åbenlyst have andre krav end en plante, der kommer fra den brændende ørken som en sukkulent. Brug SYBASoil guiden til din specifikke plante. Ingredienserne kan også læses fra produkt siden, hvis du gerne vil blande din egen. 

 

Selvom jeg ville elske, at du brugte SYBASoil  til din næste ompotning, kan de fleste planter også klare sig ret godt på almindelig pottejord, som du finder i dit lokale havecenter, med lidt tilføjet perlit. Mængden af perlit afhænger af, hvor meget dræning du ønsker/har brug for. Som en generel retningslinje kan du bruge 50% til kaktus/succulenter og 25% til tropiske Stueplanter. 

 

Tips & tricks

  • Brug en saks til at klippe bunden af den gamle planteskolepotte, hvis rødderne sidder fast i
  • Læg en affaldspose under dit ompotningsområde, hvis du ompotter indendørs
  • Efterlad din plante i planteskolepotten for nem vanding & ompotning i fremtiden
  • Smid din gamle pottejord i en kompostbeholder! 
  • Brug handsker eller et tykt stof, når du håndterer kaktusser
Tilbage til bloggen